sinds ik hier woon zit het in mijn hoofd, het opknappen van de keuken. De keuken is nooit helemaal naar mijn smaak geweest, hij is blauw en op sommige plekken heeft de verf veel geleden. Een nieuwe keuken zit nog niet in het budget op het moment 😉 

De keuken voordat ik hem ging verven

Daarom leek me het een leuk plan om de keuken te gaan verven. Omdat dit best een flinke klus is was ik er nog niet aan toegekomen.
Afgelopen 2 weken had ik vakantie, omdat ik de 2e week in Turkije zat had ik de eerste week mooi tijd om dit te gaan doen.

Kleur kiezen…!

Uit ervaring weet ik dat het kiezen van een kleur bijna niet te doen is zonder advies, als je het erop verft kan het ineens een heel ander effect geven dan je in gedachte had.
Gelukkig zit er bij ons in het dorp een verfzaak en de eigenaresse helpt je bij het kiezen van een goede kleur. Ze heeft er echt een goede kijk op.
Ik mocht wat kleurstalen meenemen om ze thuis bij mijn keuken te houden. Ik koos voor een donkergrijze kleur, maar niet té donker.

Ook kreeg ik advies over hoe ik precies te werk moest gaan. Omdat de panelen niet van massief hout zijn (lijkt meer op fineer), dacht ik dat er een primer op zou moeten maar dit was niet het geval, dat is fijn want daar scheelt weer een hoop tijd met het drogen.

Het voorwerk

Het allerbelangrijkste van het verven van je keuken is het voorwerk, het goed ontvetten en schuren van de panelen. Bij de verfzaak kreeg ik een soort schuurspons mee, deze kon ik natmaken met ontvettingsmiddel (ik gebruikte St. Marc), met deze spons ontvet je de panelen en schuur je ze tegelijkertijd licht op, ideaal!
Deze stap is ook meteen het meeste werk omdat je echt alles goed mee moet pakken zodat de verf daarna goed hecht.

Daarna kun je beginnen met verven, omdat ik paneeldeurtjes heb gebruikte ik een kwast en een roller om overal goed bij te komen. Ik werkte vooral buiten, de lades en kastdeuren kon ik gemakkelijk op tafel neerleggen, dit werkt handig en voorkomt druipers.

Ik heb in totaal 3 lagen verf op de keuken aangebracht (omdat ik verf op waterbasis gebruikte is dit wel nodig), tussendoor liet ik alles goed drogen en schuurde ik het daarna heel lichtjes op voor een goede hechting van de volgende laag. (je hoeft echt maar te aaien met je schuurpapier).

Ik heb ook 3 planken in de keuken, deze waren erg afgesleten want ze hebben meer te lijden met potten die je erop zet en schuift. Daarom heb ik deze planken nog een paar extra lagen verf gegeven en heb ik ze een week goed uit laten harden voordat ik er spullen op ging zetten.

Plinten

De plinten onder de keuken waren door de jaren heen ook best beschadigd maar door een paar lagen zwarte verf lijken ze weer als nieuw. Verf een een aantal keer overheen, plinten hebben veel te lijden met bv. het stofzuigen.

Deurknoppen

De houten knoppen heb ik vervangen voor nieuwe RVS knoppen die ik bij de bouwmarkt kocht, je hebt een hoop keuze. Ook dit geeft je keuken een heel ander effect.

Al met al is het me erg meegevallen, ik was 3 volle dagen bezig maar het resultaat mag er zeker zijn! Voor mijn gevoel heb ik echt een nieuwe keuken die er weer jaren tegen kan, voor relatief een klein bedrag. Ik ben er super blij mee! (en mijn vriend gelukkig ook ?

Het resultaat

Foto’s van het eindresultaat: