Al meerdere malen ben ik bezig met het stekken van pilea plantjes. Dit is makkelijker dan ik dacht en daarom wilde ik het ook eens met een andere plant proberen. Mijn Monstera plant heb ik een half jaartje geleden aan geschaft en doet het erg goed, hij heeft een plekje op het noorden bij het raam.

Het stekken van de Monstera is eigenlijk heel eenvoudig. Ik ging op zoek naar een mooie scheut. Op intenet las ik dat Monstera planten ook wel eens luchtwortels hebben waar je ze gemakkelijk af kunt knippen. Deze zag ik niet bij mijn plant maar wanneer ik ging voelen net onder de grond bij een scheut van de plant kwam ik al een wortel tegen. Ik heb de wortel een eindje uitgegraven en met een scherpe schaar afgeknipt.

Het was al best een flinke scheut met 4 bladeren, ik heb de wortel afgespoeld en de scheut in een laagje water in een vaas gezet. Het is belangrijk om het water om de dag te verversen zo dat het water vers blijft.

Je moet wat geduld hebben tot er wortels aan komen. Ik verwachtte eigenlijk alleen kleine worteltjes aan de hoofdwortel die ik afgeknipt had maar tot mijn verbazing kwamen er na ongeveer een week 2 andere wortels bij. Ik heb hem nog een paar dagen in het water laten staan en de wortels begonnen goed te groeien. Zie hier het proces:

De stek toen ik hem net afgeknipt had

De stek na ongeveer een week

De stek na 2 weken

De stek na 2 weken (ingezoomd)

Het enige wat ik nu nog moest doen was een mooie pot scoren. Gisteren was ik met mijn zus en moeder in de stad en kwam ik in een winkel een mooie grijze stenen pot tegen. Ik wilde graag een ruime pot zodat ik hem niet snel meer hoef te verpotten, deze was goed van formaat!

Ik heb de stek geplant, voorzichtig met de wortels gedaan en ervoor gezorgd dat ze goed bedekt zijn me zand. De pot heb ik op een mooie boomstamschijf met wieltjes gezet die mijn vader recent voor me maakte. Een mooi geheel!